2011/04/04

Grand Theft Auto IV

Grand Theft Auto IV yra veiksmo-nuotykių video žaidimas sukurta Jungtinėje Karalystėje Rockstar North kompanijos. Jis buvo išleistas PlayStation 3 ir Xbox 360 vaizdo žaidimų platformos Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Okeanijoje m. balandžio 29 d. 2008 m. ir Japonijoje spalio 30 d. 2008. Windows PC žaidimo versija buvo išleista Šiaurės Amerikoje 2008 m. gruodžio 2 d. ir Europoje gruodžio 3 d. PC versija buvo platinama skaitmeniniu būdu per Steam m. sausio 4 d. 2009. Grand Theft Auto IV yra šeštoji 3D žaidimo Grand Theft Auto serija.

Du epizodiniai papildymai nuo to laiko buvo išleisti"Xbox 360, „The Lost and Damned“, išleistas 2009 m. vasario 17 dieną. Antras, „The Ballad of Gay Tony“, išleistas 2009 m. spalio 29 dieną. Abu žaidimo epizodai buvo išleistas PlayStation 3 ir Microsoft Windows m. balandžio 13 d. 2010 m. Šiaurės Amerikoje ir balandžio 16 d. 2010 m. Europoje.

Žaidimo veiksmas vyksta pertvarkytame Liberty City, frikciniame mieste, kurio modelis padarytas pagal Niujorką. Pagrindinis protogonistas žaidime , Niko Bellic, karo veteranas iš neįvardinamos Rytų Europos šalies. Jis emigruoja į Jungtines Valstijas ieškodamas amerikietiškos svajonės įsipildymo, tačiau greitai įsipainioja į gaujų karus, nusikalstamumo ir korupcijos pasauly. Kaip ir kitos žaidimų serijos, GTA IV yra sudarytas iš skirtingų žaidimo žanrų, iš vairavimo žaidimo žanro, ir trečiojo asmens šaudyklės bei atviro pasaulio klaijojimų, kuris suteikia žaidėjams daugiau laisvės kontroliuoti savo žaidimo įgyvendinimą. Tai pirmoji konsolėms skirtas serijos žaidimas su online multiplayer režimu.

Grand Theft Auto IV susilaukė didės komercinės sėkmės, buvo parduota daugiau nei 3,7 milijonų vienetų per pirmą perkybos dieną, ir uždirbo daugiau nei 500 milijonų JAV dolerių pajamų per pirmą savaitę, pardavimas aviršiant 6 milijonų vienetų visame pasaulyje. 2011 m. kovo 10 d., žaidimas buvo parduotas daugiau nei 20 milijonų kopijų.